Natuurlijk wil je fit zijn! Veel energie en fris in je hoofd. Lekker kunnen sporten en het beste uit jezelf halen.

Wat je eet heeft grote invloed op al deze factoren. Je BENT tenslotte wat je eet. Alle cellen in je lichaam worden constant afgebroken en opnieuw opgebouwd. Vanuit de Quantum Fysica is aangetoond dat 98% van de atomen in ons lichaam binnen een jaar vervangen worden. Ons lichaam heeft bijvoorbeeld iedere 3 maanden een volkomen nieuw skelet. Elke zes weken worden alle levercellen volledig vervangen. De cellen van de maag worden elke vijf dagen volledig vervangen. Elke maand creëren we een volledig nieuwe huid. Ook de eiwitstructuren in de spieren ondergaan een constant proces van afbraak en opbouw. Zelfs ons DNA is niet hetzelfde als zes weken geleden. Iedere cel in ons lichaam wordt dus constant gerecycled. De nieuwe cellen worden opgebouwd uit je voeding. De kwaliteit en hoeveelheid van de nieuwe cellen wordt grotendeels bepaald door de voedingsstoffen die binnenkomen en opgenomen worden door het lichaam.

Door het innemen van onnatuurlijke, bewerkte producten worden veel belangrijke factoren voor voedselopname in het lichaam ernstig verstoord. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn het afnemen van enzym-aanmaak, het verstoren van de darmflora en de afname van maagzuur. Deze gevolgen zorgen voor een sterke vermindering van de opname van belangrijke voedingsstoffen. Eiwitten, koolhydraten en vetten worden niet voldoende afgebroken en dus ook niet opgenomen. Dit geldt tevens voor de diverse vitamines en mineralen in onze voeding maar ook voor supplementen.

Zorg er daarom voor dat wanneer je een verbetering in je voedingspatroon wilt gaan maken je minimaal 80% van je voeding natuurlijke producten laat zijn. Daarmee bedoel ik dat je kan herkennen wat het is geweest. Dat er nauwelijks of zo min mogelijk processen als verhitten, vermalen, splitsen etc. aan te pas zijn gekomen. En geen chemische toevoegingen zijn (o.a. E-nummers ). Eet bijvoorbeeld liever een gestoomd witvisje i.p.v. een visstick en maak zelf een pasta-saus met verse groenten i.p.v. eentje uit een pakje. Dat klinkt allemaal heel erg logisch, maar probeer er maar eens op te letten hoe vaak je stiekem toch bewerkte producten neemt. Bedenk bij het kiezen van je voeding wat je zou kunnen doen om een stapje dichter bij de natuur te komen.

Met deze logische maar vaak toch lastige verandering kun je al behoorlijke stappen maken in je energiepeil en vertraag je bovendien ook behoorlijk de veroudering van het lichaam. Pas wanneer de opname-capaciteit van het lichaam geoptimaliseerd is kun je effectief gaan bouwen aan een waardevol eetpatroon om de sportprestatie te verbeteren.