De herfst en winter staan in het teken van het cross-seizoen. Ik heb de cross altijd een heerlijk onderdeel van het hardlopen gevonden.

Lekker ploeteren door het losse zand en pittig heuvelwerk was aan mij wel besteed. Vooral in de bossen bij het Joe Mann in Best heb ik op vele zondagen heerlijke trainingen afgewerkt. Saai wordt het nooit omdat je steeds andere omstandigheden tegenkomt en het tempo wordt als vanzelf afgewisseld. En lopen in het bos heeft nog veel meer voordelen:

· Het is goed voor de coördinatie.
· Je lijft wordt veel sterker door de zwaardere omstandigheden.
· Je loopt niet tegen de klok want de omstandigheden zijn steeds anders. Je stopwatch kun je eigenlijk gewoon thuislaten.

Sommige mensen hebben wat schrik om te lopen op een oneffen ondergrond maar dat is niet nodig. Als je dat regelmatig doet, train je de voet- en enkelspieren en daardoor zul je steeds beter in staat zijn om te voorkomen dat je je enkels omzwikt. Ook ik heb wel eens een boomwortel geraakt en een valpartijtje gemaakt maar in het bos is ook dat niet zo erg. De keren dat ik, tijdens de honderden trainingen, omgezwikt of gevallen ben zijn op de vingers van 1 hand te tellen.

Ook de crosswedstrijden zijn zeer aan te raden voor zowel recreanten als atleten. PR’s zijn niet in beeld door de steeds wisselende afstanden en ondergronden. Je staat dus veel meer ontspannen aan de start zonder PR-stress! De crossjes zijn vaak ook wat korter en het hoeft ook niet iedere keer heel ver te zijn om resultaat te boeken. In het voorjaar komen de langere wedstrijden vanzelf weer aan bod.

Ik heb vele jaren met veel plezier deelgenomen aan de Kempische Trimcompetitie. Zoal de naam al aangeeft was deze vooral gericht op de recreanten/trimmers. Een aantal jaren geleden zijn deze opgegaan in de Kempische Crosscompetitie waardoor er bij de diversen crossen in de regio nu onderdelen voor atleten, jeugd en recreanten op het programma staan.

Probeer het gewoon eens een keer! Het enige risico dat je loopt is dat je er, net als ik, verslaafd aan raakt!

Kijk op deze link voor het programma van de crossen van de Runamine Kempische Cross Competitie.